Monday, December 31

not yet the "last minute"..!


end of the year means end of my study week too..
really? just got 1 day left but till now i do nothing...!!
planned to study weeks before...but end up do the same as last time..
study for the last crucial minutes~
luckily this time we just got 3 papers to fight for..
but still...last minutes study isn't the generous thing to do if u got "slow motion" brain with low capacity like me~ -____-

even not much time left..
i like to re-make my notes..make it even simpler than before..
review all those notes over and over so that i've better understanding bout the topics..
is this makes me an excellent student? well..told u before right? my internal memory is LOW...!
i cant memorize every single thing...sOoo frustrated~  ;(
external memory? unfortunately cant bring it to the exam hall..
errr...wait a minute..! i think i'm NORMAL...!!
only a ROBOT capable to memorize everything..am i right?
prays everyday hoping it is just not me having this memories problem..  =D
my desk would be like this.
true indeed..  :)

                           
eh eh...i'm posting a new entry?
see? wasting every minutes i have again and again..  XD
let's study...!!

p/s: all the best dear friends...!!

Sunday, December 30

i want KFC..!

craving for KFC...!!!
nak kepsi..kepsi..kepsi...
time2 macam ni laa nak mengidam kepsi segala..
tapi x ada org nak ajak keluar makan kepsi..!  T_T

knapa xde kepsi depan maktab..sobs3..  ;(
yummmyyyyy~

jOM bEdah mAyAT..!


since dapat offer jadi forensic student..
semua org sibuk2 tanya..
x takut ke nak tengok mayat..bedah2 mayat?
time tu..tanya lahh sejuta kali pun kat aku..
jawapan tetap sama..
"err...tak kot..sebab x tengok lagi"..haaha (cakap besar aih budak nih..  =P)
lagipun..as forensic student..x ada nya kami bedah2 mayat..tu semua kerja doc/phatologist..!
x sampai hati nak curik kerja diorang! ;)

hmm..bila dah masok 4th year..
baru aku ada jawapan utk soalan2 kalian.. yelaaa b4 ni asyik blajar theory je kan?
TAKUT??..hmmm..its more to SERAM maybe.. seram dgn takut lain ke?
hey..siapa x seram kan tengok a dead person in horrible way  kat depan mata..!!
n one more thing..
bau dia....fuhhh...x dapat nak describe...pengsan sekejap..!
pastu...melekat kat segala pakaian, beg, badan..!
huh..macam nak berendam dgn DOWNY je rasa..

tapi..doctor2 tu rilexx je buat kerja..
belek2..potong sana sini..main cedok2 darah..cedok otak. (macam cedok gulai)
jahit semula macam jahit kasut...errr -___-
hari2 mengadap benda yg sama kan..harus laa dah x ada perasaan..
kita yg 1st time tengok ni..ishh...x aman siang malam..
duduk bilik sorang2 rasa macam nak tengok kiri kanan depan belakang every 1 sec..
hailaa...maybe banyak sgt tengok cerita hantu la ni..sila salahkan dunia hiburan~  =P

kalau ada sesapa offer aku tengok post-mortem lagi...
confirm aku......pergi..!! eh eh..macam dah gagah la konon.~ 
kalau join lagi skali..still aku akan rasa "feel" macam 1st time jugak..
tapi peluang mcm ni bukan semua org dapat..
time stuudy ni je la...dah grad nanti...xtau kemana arah tuju..
rezeki mungkin bukan kat bidang ni..siapa tahu...   =)

post-mortem utk cari punca kematian..
bukan suka suki je bedah2 org ni,.

info2 ni di kopipasta dekat sini --> e-fatwa

Wednesday, December 26

CUKA EPAL (Apple Cider Vinegar)

kasi history sikit oke..~  ^^

since zaman dulu2..orang mmg dah guna Cuka epal sebagai tonik kesihatan.
cuka ni daripada bahan yang diproses dengan fermentasi yang mana gula di dalam air buah epal dipisahkan oleh bakteria dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan.
mengikut sumber, cuka ni merupakan makanan sunnah rasulullah saw.. (ayat skema kopipasta.!)


kegunaan dalam perubatan Islam:
> untuk rawatan Santau Makan, Santau atau sihir merosakkan kulit.

khasiat2 cuka epal:

1. Memecahkan molekul lemak dan membantu proses penurunan berat badan.
2. Menyembuh berbagai masalah kesihatan :-
                                     -  alergi (disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan atau persekitaran)                              
                                     -  selesema
                                     -  jerawat
                                     -  kolesterol tinggi
                                     -  sakit ulu hati
                                     -   sakit tekak
                                     -  dermatitis, artritis (bengkak sendi)
                                     -  gout
                                     -   tekanan darah tinggi.

3. khasiat2 lain:
                    - Melancarkan perjalanan darah
                    - Menguatkan tenaga dalaman
                    - Meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran
                    - Melawaskan usus besar dan kecil
                    - Mencegah dan mengawal selulit
                    - Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
                    - Menghilangkan stress dan membantu tidur nyenyak.

cara2 nak makan:
2 sudu teh cuka epal setiap hari.. (1 sudu teh cuka + air minum)
- sebelum makan, or sebelum tidur..
- anda akan lebih cepat berasa kenyang. ia juga akan melambatkan rasa lapar.
- ada jugak yg minum Cuka + madu

p/s: selamat mencuba..!  =D

am I study WEAK..?

study week dah start berzaman..!!...dah nak habis pun~
orang lain entah berapa kali khatam notes..
aku baru belajar mengira mengeja notesss...
oohh oke..baru sedar kewujudan notess yg menggunung..  -____-!
semua tunggu nak ditarah..
sabar ye wahai notes..tuan kamu ni x cukup gigih lagi..
still di tahap x sedar diri...
masih menunggu pecutan masa di pengakhiran.

nak jadi macam ni boleh?  =D
study week untuk study..
study untuk apa?
hanya untuk lulus cemerlang gemilang terbilang time exam ke?
lelah membaca & menghafal..
takkan nak guna time exam weeks cuma?

"Suatu ilmu itu akan menjadi beban kepada siapa yang mempelajarinya tanpa mengamalkanya"

niat2...
luruskan niat belajar untuk apa..
jangan "corner"kan niat tu ke jalan kejayaan yg singkat..
jalan kehidupan panjang lagi....kalau di panjangkan umur~
x menjadi 1 kerugian pun kalau kita terus belajar.
kita x tahu apa akan jadi 1 hari nanti..
mungkin kita akan guna semula ilmu2 hari ni..
atau mungkin kita keluar terus dari laluan asal sekarang?

kecik2 dulu ustaz selalu pesan..
ilmu tetap ilmu..
jangan sesekali benci belajar sesuatu ilmu..
nanti tak berkat apa yg kita belajar tu..
sama jugak dengan guru/lect..
x hormat..x berkat~
semua usaha jadi sia-sia aje..


p/s: kepada aku yang masih bertatih mengejar cita~

Sunday, December 23

berpisah sudah.. T_T

buat sekian kali nya...aku dan kau berpisah lagi..
hiba sungguh hati tiap kali wajahmu singgah di ingatanku.. T_T
maaaaaaaakkkkkkkkkkkkk....IC hilang....LAGI...!!
errr....careless sungguh laaa..
mana entah dia nyorok..
ke larikan diri sebab x tahan dapat tuan macam aku?

1st time bercerai dulu..
kau bawak semua anak2..jiran tetangga sekali pergi..
luluh hati bila x ada tempat berpaut..
mujur ada kawan sepermainan tolong hulur tangan ringankan beban..
mereka2 yg berjasa..
jadi agent2 bank bergerak..relakan diri teman mengorat abang2 polis..ber"photoshoot" dengan pakcik JPN, sama2 tadah telinga ceramah free kakak BSN, buat lawatan sambil belajar ke JPJ..
lelah berkejar sana sini nak settle kan semua dalam sehari..

hmmm...tu kisah zaman matrik dulu..
1 makhluk yg panjang tangan pendek akal bawak wallet aku lari..
turun keretapi baru sedar hidup bakal merana sekejap..
n now....kau lari lagi..!
ada jugak peneman kau ajak sekali..my lesen nak merempitt...!
kali ni sedar sesudah orang datang rumah mintak daftar as pengundi berhemah..
oo0oo...00oooo...my IC is gone~

nightmareeeee..........!!!!!!!
hilang 1 hal..
procedure nak ganti balik 1 hal....
denda lagi 1 hal...... -bnyk sungguh hal~  -____-

1st time ganti = rm100  (dulu x kena bayar sebab umur x cukup 18)
2nd time ganti = rm200..!!  (urut2 dada xnak kasi kena heart attack)
3rd n so ooonnn~  ganti = rm300.


Saturday, December 22

santai di petang sabtu~ ^_^


Niat à hari ni nak baca notes Document Examination dgn gigih..!
Reality à melancarkan sesi sembang pagi petang siang malam tanpa henti dgn adik..!!!

Betul la org cakap…niat x menggerakkan kerja kalau x ada usaha..
Usaha lebih…hasil nya pun lebih..kan3?      

Hasil dari bacaan sebesar kuman di bawah microscope..
Aku dah boleh buat theory sendiri..  ^^
Haa…dlm notes tulis..tulisan seseorang dipengaruhi oleh banyak factor..
Salah 1 nye ialah tahap pendidikan dan pengetahuan..~
bila fikkir2 semula..org selalu kaitkan doctor dgn siri tulisan yg macam cacing pita yg meliang-liuk dlm badan manusia tu...eeeww~
hmmm..doctor cerdik kan? Tapi tulisan tahap x boleh bawak berbincang…
mungkin lah x semua..tapi kebanyakan nye…kompem semua sedar kan?

Then, theory aku ---------à tulisan aku bukan x cantik..
Tapi kurang sikit je seni nya…
So…x chantek = cerdik?  
Ohh myy…perasaan malas nak teruskan study dah muncul..! 
Kat bawah ni adalah kajian personality melalui tulisan dari Dr.fadzilah Kamsah.. J
Let’s roll oke…tak semua betul..tapi ada yg betul~

Pertama : Tekanan

i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
à Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
à Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan


i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
à Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
à Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)

Ketiga : Kecondongan

i. Condong ke kanan
à Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani, pemurah

ii. Condong ke kiri
à Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang

iii. Tegak
à Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah

iv. Campur-campur
à Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)

Keempat : Kerapatan

i. Jarang-jarang
à Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat
à Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut

Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z

i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
à Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Kecil, pendek dan tak sempurna
à Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri

Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)

i. Tinggi
à Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
à Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
à Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

Wednesday, December 19

-11.12.12-

just a normal day for others..
but such a great day for me..
22 years b4..i was born on this date..
im grateful for having chance to live till now..
thanx to ALLAH for giving me such a precious life.. :)

birthday is not about a party..
never dream to have 1..
it's juz the thought that matter.
it's about moments to be cherished..
a life u should grateful of..
and surely a life that u should never waste..


birthday break1st from dear roomy..
yummy fillet o fish...!
maybe tulisan tu kamu nk tulis guna sos ari tu?heee  ;)
gigih google resepi demi seperiuk nasi tomato~  =D
main masak2 wif my dear roomy.
ayam masak merah~
kalau xde roomate tolong goreng..kompem fail..~
 ^_^
mangga epal from jiran sebelah`
sweet sour...sedap..!
to be continued~   =)

Tuesday, December 18

tak bawak mati kan?

dalam hidup ni..ramai yg dambakan pujian..
hulur sesudu kebaikan..yg ditagih sekawah pujian..
tapi kita tak sedar...pujian ni macam virus..
sekali kena puji..terus mengalir segala aura negatif dalam nadi.
angkuh..bangga diri..dan yang pasti..sentiasa nak lagi terus di puji..
tanpa sedar..kita selalu kalah dengan permainan ni..

lets stop it..!!
jangan sesekali niat "masuk bakul angkat sendiri"...
larat ke sebenarnya?
dah macam kita tambah berat dosa sekali kan?..
cukuplah sekadar jadi org yg humble dan sedar segala kekurangan..
pujian ni hanya untuk satu2 keadaan..
adat kita ---> yg baik dipuji..yg buruk dikeji..kan?
nobody is perfect..!
then,,
nak puji orang pun..jangan sampai hanyutkan mereka..
puji secukup rasa sudah..
lebih rasa....binasa~
ooh kawan...sila malu dengan pujian..  :)

.

Sunday, December 9

cute cuppycake..!



you're my honey bunch, sugar plum
pumpy-umpy-umpkin
you're my sweetie pie
you're my cuppy cake gumdrops
snoogums-boogums
youre the apple of my eye
and i love you so
and i want you to know
that you always be right here
and i love to sing this song for you
because you are so dear

#feveret zaman skolah~#

Friday, December 7

no longer daddy's lil girl~



someone once told me to b like this before..
but still..even im nothing near to this..
im glad to be softballer..

-SOFTBALL-
game thats taught me how to be brave..
how to run for the dreams..
how to fight to win..!
teammates whom taught me..
how to trust others.
how to appreciate others.
how to befriend with everyone.
how to care...to love~

together we share the happiness and sadness..
everyday~
we learned..we played..we fought..
we laughed...we cried..
everytime with all of u..
is the moments that i love to cherish till the end.

distance never parted us away.
we r connected through the hearts.
always...!!

cinta ISTANBUL..!

Istanbul aku mahu datang..!
entah bila laa dapat g kan..
penangan tengok muvie "istanbul aku datang"..
semua pakat2 nak g sana..  =D
but...facts...scenery yg sangat2 chantekk..!

hmm..kisah istanbul?
aku ada kisah istanbul versi sendirian berhad..
thanks a lot kawan2...
kalian dah meriang-ria kan hari2 yang berlalu.. 
lets cherish diz "gila" memories.. ^_^

and to Mr.N..
sorry for bothering u these few months..
we r almost done wif our practical..
time to say gud bye to u..
till we meet again.. (oke..dreaming laa..)

wanna b here sumday~ :)

Friday, November 23

yang dulu...

rindu.!
mahu kembali menyusuri kisah lama.
jalanan cerita yang penuh rencah.
tika hati masih semurni jiwa
fikiran masih belum di racuni dunia.

benci.!
diri mula hanyut.
bersama aliran rasa hati.
lebih bertuankan jiwa rapuh.
hidup penuh racun dan berpagar duri.

sakit.!
hati parah..jiwa resah.
terpalit erat segala rasa.
dendam mula melemaskan jiwa.
keterbiasaan diri mula menghilang.

gusar.!
aku yang kian menginjak usia.
masih gigih menabung khilaf.
masih menjejak caturan yang tak punya arah.
hidup bersama setiap zarah dosa dan noda.

punyakah aku ruang bermuhasabah?
hentian nyawa hanya secangkir cuma.
ku mula menagih merayu sang pencipta.
kesedaran mula membalut jiwa.
moga ku punya hari2 yang mendatang.
tidak ku mahu lagi hidup bagai lalang~

<zyrOs>

Thursday, November 22

i'm ur secret admirer =D

ups n downs of life..
lets cheer it wif some crazy thing~ ^^
hello mR.N
lets me be ur secret admirer~
make my day oke? heee  =D


Oh, secret admirer
When you're around the autumn feels like summer
How come you're always messing up the weather?
Just like you do to me....
My silly admirer
How come you never send me bouquet of flowers?
It's whole lot better than disturbing my slumber
If you keep knocking at my door
Last night in my sleep
I dreamt of you riding on my counting sheep
Oh how you're always bouncing
Oh you look so annoying.
Dear handsome admirer
I always think that you're a very nice fellow
But suddenly you make me feel so mellow
Every time you say hello
And every time you look at me
I wish you vanish and disappear into the air
How come you keep on smiling?
Oh! You look so annoying.
My secret admirer
I never thought my heart could be so yearning
Please tell me now why you try to ignore me
'Cause I do miss you so
['cause I do miss you so...]
My silly admirer
['cause I do miss you so...]
My handsome admirer
['cause I do miss you so...]
Dear secret admirer
['cause I do miss you so...]
'Cause I do miss you so
['cause I do miss you so...]

seceret admirer: mocca

Saturday, November 10

kasut orang..!

bila makin dewasa..
makin x matang?
makin ego?
makin terasa nak menunjukkan hak masing2?

tolong realistik dengan kehidupan..
orang susah..kamu mengeluh marah..
kamu susah?? kamu juga yang merayu tagih simpati.

sila pakai kasut org lain..
rasa sendiri selesa ke tidak..
ketat ke longgar..?

Wednesday, October 31


Duhai hati,.
janganlah terkorban dengan DUNIA. 
Hidup hati sebenarnya untuk mencari mati yang sempurna..~


No matter how smart you are,
your heart always makes you dumb..!
<3

never ever get stress please~ =D


Siapa yang tiada masalah? Setiap orang ada masalah, bezanya sama ada ianya masalah kecil atau besar je. Masalah berlaku berbeza-beza. Masalah di tempat kerja, kesesakan lalulintas, masalah perhubungan, dan kesibukan melayan kerenah anak–anak di rumah sangat memeningkan kepala. Kadangkala tension jadinya. Dalam erti kata lain, kita sebenarnya mengalami stress atau tekanan.
Stress adalah penyakit emosi yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan kita. Pada umumnya, stress ialah ancaman terhadap individu. Ianya lahir daripada perubahan luaran atau dalaman yang melebihi keupayaan individu untuk mengendalikannya sehingga menjejaskan kehidupan seharian.
Tanda–tanda stress boleh dibahagikan kepada empat iaitu fizikal, psikologikal, tingkah laku dan sosial…
TANDA FIZIKAL
1.    Sakit kepala.
2.    Cepat penat, lemah, letih, tidak bermaya dan banyak berpeluh.
3.    Berdebar–debar, sakit dada, sesak nafas seolah–olah sakit jantung.
4.    Cirit–birit, kerap buang air dan mudah mendapat penyakit fizikal seperti asma, sakit jantung, darah tinggi dan diabetis.
5.    Penyakit kulit dan kanser. Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan keadaan pesakit bergantung kepada turun naik emosi. Penyakit barah misalnya, lebih cenderung mengalami stress. Kajian juga menunjukkan sesiapa yang mengalami stress yang tinggi, mati dalam usia yang muda.
TANDA PSIKOLOGIKAL
Tension, tidak tenang, risau, resah, murung, sedih, cepat marah (moody) dan cepat bosan.
TANDA SOSIAL
1.    Hubungan antara suami, isteri, jiran dan rakan sekerja yang terjejas.
2.    Penyalahgunaan najis dadah.
3.    Menghisap rokok secara berlebihan.
4.    Kemalangan.
5.    Selalu ponteng kerja.
6.    Produktiviti merosot.
Sebenarnya apa yang menyebabkan kita stress? :)
Keadaan Fizikal
1.    Persekitaran yang kotor, bising, sesak sama ada di rumah atau di tempat kerja.
2.    Penyakit fizikal seperti penyakit jantung.
Psikologikal
Berlakunya perubahan yang memerlukan penyesuaian seperti :
1.    Perubahan tempat kerja seperti majikan, rakan atau persekitaran yang baru.
2.    Memulakan alam rumahtangga.
3.    Kehilangan orang yang tersayang atau harta benda.
4.    Berasa tercabar atau terancam. Contohnya, lambat datang kerja menimbulkan perasaan takut dimarahi bos, bersalah terhadap dosa yang dilakukan atau gagal penuhi cita–cita.
Kebanyakan mereka yang mengalami stress terdiri daripada golongan yang bekerja. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan stress di tempat kerja. Antaranya :
1.    Pekerjaan yang terdedah kepada kecederaan dan keselamatan.
2.    Beban kerja terlampau banyak.
3.    Bekerja dalam tempoh yang panjang.
4.    Terlibat dengan orang ramai seperti jururawat dan doktor.
5.    Hubungan antara organisasi. Contohnya, tidak boleh menyesuaikan diri dengan rakan sekerja dan adakalanya bertentangan dengan peribadi, kepercayaan atau agama.
6.    Konflik peranan.
7.    Kekaburan tugas.
8.    Sikap ketua/bos di tempat kerja.
Tapi, bukan semua orang yang menghadapi stress akan mengalami kesan yang sama. Tindak balas terhadap stress bergantung kepada personaliti seseorang itu. Antara personaliti tersebut ialah:
Personaliti A
Personaliti ini banyak dikaitkan dengan penyakit yang berkaitan dengan stress seperti jantung dan darah tinggi. Biasanya seseorang yang mempunyai personaliti A bercita–cita amat tinggi, motovasi diri yang tinggi, kuat bekerja, selalu sibuk dan cemas serta sentiasa mementingkan kerja manakal hal–hal lain adalah tidak penting.
Golongan ini banyak mneghabiskan masa untuk bekeja tanpa fikirkan keseronokan. Golongan ini juga kurang mempunyai hubungan dengan orang lain. Mereka selalunya tidak dapat menerima kegagalan.
Personaliti B
Individu yang tenang, membuat kerja satu persatu, tidak terburu–buru mempunyai ekspektasi yang realistik dan boleh menerima kegagalan. Golongan ini boleh mengendalikan stress dengan baik,
Personaliti Bimbang
Individu yang mudah risau dan tension dalam apa jua keadaan walaupun hanya melibatkan perkara kecil.
Personaliti Tidak Asertif
Individu yang berpesonaliti seperti ini biasanya tidak selesa meluahkan perasaan marah, tidak seronok atau tidak suka. Lebih suka memendam perasaan dan tidak selelsa menerima pertolongan orang lain serta menanggung segala beban sendiri. Golongan ini juga tidak boleh mengatakan ‘tidak’.
Perbagai cara untuk mengatasi stress. Sebenarnya banyak cara, antaranya..
1.   Sokongan moral dan sosial daripada keluarga, rakan sekerja dan ketua.
2.   Mengubah persekitaran, tindakbalas dan persepsi. Kenal pasti tempat baru yang akan dituju agar dapat mengurung stress.
3.   Menanam tabiat yang dapat meningkatkan rintangan terhadap stress. Contohnya, mengamalkan cara hidup yang sihat, pemakanan yang seimbang, mengimbangi kehidupan kita dan melakukan kerja secara tenang.
4.   Ambil masalah yang dihadapi secara positif. Contohnya, anggaplah segala musibah yang datang sebagai penghapus dosa. Kesedihan, kesusahan di dunia adalah kegembiraan di akhirat.
5.   Meluahkan perasaan  dan berkongsi masalah.
6.   Mengendalikan perasaan dan masalah secara berkesan.
7.   Melakukan sesuatu untuk menghilangkan kebosanan.
8.   Membentuk jaringan sokongan yang baik, pengurusan masa, perubahan persepsi dan menerima kenyataan.
9.   Mengimbangi aktiviti.
10. Ubahsuai prinsip hidup.
11. Menerima stress sebahagian dari hidup.
Walau apapun, jangan biarkan stress menghantui kehidupan kita.. cuba atasinya dengan cara yang bijak. Stress boleh mengundang banyak keburukan jika ianya dipandang remeh dan dibiarkan tanpa ada usaha untuk mengatasinya.



Sunday, October 21

bila kata jangan!

hati..
JANGAN kau jatuh kat org yg x sepatut nya.
JANGAN kau berlembut dgn org yg x selayak nya.
JANGAN kau turut kata sendiri.
JANGAN kau simpan rasa yg bukan milik kau.

kau hanya sekeping hati.
JANGAN kau titik kan nokhtah hitam..
JANGAN sesekali!

Sunday, October 7

semangat yang hilang...!!


Tidak engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan

Nanti aku di sana
Di ufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

Kita laksanakan
Mata hati yang damai
Di sana kejujuran

Semarak impian segunung harap dipulang
Usahlah diragukan keupayaan sendiri
Hati yang membara mengikutkan kata-kata
Jawapannya di sini
Semangat kita yang hilang
Oh kita cari pulang

Malu bertanya kawan
Sesat cari jalan pulang
Biar ia berkesan
Di lubuk hati terbenam

aku...maafkan kamu~


* Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan

** Aku maafkan kamu

Tak perlu kita bertemu

Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku

Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Ku ditimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

Atas kepala murai sekawan
Baling ku ramit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya

repeat **

Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta

(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

repeat *

repeat **

repeat *

Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

Saturday, October 6

SMILE again.. =D



If someone hurts you..
then don't be upset too much or spend the whole day..
trying to figure out what you done wrong..
REMEMBER THIS...!!

 ""In the law of nature, the trees with the sweetest fruits will gets 
pelted the most.""

So..
don't give up or trying to blame anyone especially yourself..
this is one of the step of growing up..
and do realize that one day..
God surely will 'awarded' you with a smile again :)