Wednesday, October 31

never ever get stress please~ =D


Siapa yang tiada masalah? Setiap orang ada masalah, bezanya sama ada ianya masalah kecil atau besar je. Masalah berlaku berbeza-beza. Masalah di tempat kerja, kesesakan lalulintas, masalah perhubungan, dan kesibukan melayan kerenah anak–anak di rumah sangat memeningkan kepala. Kadangkala tension jadinya. Dalam erti kata lain, kita sebenarnya mengalami stress atau tekanan.
Stress adalah penyakit emosi yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan kita. Pada umumnya, stress ialah ancaman terhadap individu. Ianya lahir daripada perubahan luaran atau dalaman yang melebihi keupayaan individu untuk mengendalikannya sehingga menjejaskan kehidupan seharian.
Tanda–tanda stress boleh dibahagikan kepada empat iaitu fizikal, psikologikal, tingkah laku dan sosial…
TANDA FIZIKAL
1.    Sakit kepala.
2.    Cepat penat, lemah, letih, tidak bermaya dan banyak berpeluh.
3.    Berdebar–debar, sakit dada, sesak nafas seolah–olah sakit jantung.
4.    Cirit–birit, kerap buang air dan mudah mendapat penyakit fizikal seperti asma, sakit jantung, darah tinggi dan diabetis.
5.    Penyakit kulit dan kanser. Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan keadaan pesakit bergantung kepada turun naik emosi. Penyakit barah misalnya, lebih cenderung mengalami stress. Kajian juga menunjukkan sesiapa yang mengalami stress yang tinggi, mati dalam usia yang muda.
TANDA PSIKOLOGIKAL
Tension, tidak tenang, risau, resah, murung, sedih, cepat marah (moody) dan cepat bosan.
TANDA SOSIAL
1.    Hubungan antara suami, isteri, jiran dan rakan sekerja yang terjejas.
2.    Penyalahgunaan najis dadah.
3.    Menghisap rokok secara berlebihan.
4.    Kemalangan.
5.    Selalu ponteng kerja.
6.    Produktiviti merosot.
Sebenarnya apa yang menyebabkan kita stress? :)
Keadaan Fizikal
1.    Persekitaran yang kotor, bising, sesak sama ada di rumah atau di tempat kerja.
2.    Penyakit fizikal seperti penyakit jantung.
Psikologikal
Berlakunya perubahan yang memerlukan penyesuaian seperti :
1.    Perubahan tempat kerja seperti majikan, rakan atau persekitaran yang baru.
2.    Memulakan alam rumahtangga.
3.    Kehilangan orang yang tersayang atau harta benda.
4.    Berasa tercabar atau terancam. Contohnya, lambat datang kerja menimbulkan perasaan takut dimarahi bos, bersalah terhadap dosa yang dilakukan atau gagal penuhi cita–cita.
Kebanyakan mereka yang mengalami stress terdiri daripada golongan yang bekerja. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan stress di tempat kerja. Antaranya :
1.    Pekerjaan yang terdedah kepada kecederaan dan keselamatan.
2.    Beban kerja terlampau banyak.
3.    Bekerja dalam tempoh yang panjang.
4.    Terlibat dengan orang ramai seperti jururawat dan doktor.
5.    Hubungan antara organisasi. Contohnya, tidak boleh menyesuaikan diri dengan rakan sekerja dan adakalanya bertentangan dengan peribadi, kepercayaan atau agama.
6.    Konflik peranan.
7.    Kekaburan tugas.
8.    Sikap ketua/bos di tempat kerja.
Tapi, bukan semua orang yang menghadapi stress akan mengalami kesan yang sama. Tindak balas terhadap stress bergantung kepada personaliti seseorang itu. Antara personaliti tersebut ialah:
Personaliti A
Personaliti ini banyak dikaitkan dengan penyakit yang berkaitan dengan stress seperti jantung dan darah tinggi. Biasanya seseorang yang mempunyai personaliti A bercita–cita amat tinggi, motovasi diri yang tinggi, kuat bekerja, selalu sibuk dan cemas serta sentiasa mementingkan kerja manakal hal–hal lain adalah tidak penting.
Golongan ini banyak mneghabiskan masa untuk bekeja tanpa fikirkan keseronokan. Golongan ini juga kurang mempunyai hubungan dengan orang lain. Mereka selalunya tidak dapat menerima kegagalan.
Personaliti B
Individu yang tenang, membuat kerja satu persatu, tidak terburu–buru mempunyai ekspektasi yang realistik dan boleh menerima kegagalan. Golongan ini boleh mengendalikan stress dengan baik,
Personaliti Bimbang
Individu yang mudah risau dan tension dalam apa jua keadaan walaupun hanya melibatkan perkara kecil.
Personaliti Tidak Asertif
Individu yang berpesonaliti seperti ini biasanya tidak selesa meluahkan perasaan marah, tidak seronok atau tidak suka. Lebih suka memendam perasaan dan tidak selelsa menerima pertolongan orang lain serta menanggung segala beban sendiri. Golongan ini juga tidak boleh mengatakan ‘tidak’.
Perbagai cara untuk mengatasi stress. Sebenarnya banyak cara, antaranya..
1.   Sokongan moral dan sosial daripada keluarga, rakan sekerja dan ketua.
2.   Mengubah persekitaran, tindakbalas dan persepsi. Kenal pasti tempat baru yang akan dituju agar dapat mengurung stress.
3.   Menanam tabiat yang dapat meningkatkan rintangan terhadap stress. Contohnya, mengamalkan cara hidup yang sihat, pemakanan yang seimbang, mengimbangi kehidupan kita dan melakukan kerja secara tenang.
4.   Ambil masalah yang dihadapi secara positif. Contohnya, anggaplah segala musibah yang datang sebagai penghapus dosa. Kesedihan, kesusahan di dunia adalah kegembiraan di akhirat.
5.   Meluahkan perasaan  dan berkongsi masalah.
6.   Mengendalikan perasaan dan masalah secara berkesan.
7.   Melakukan sesuatu untuk menghilangkan kebosanan.
8.   Membentuk jaringan sokongan yang baik, pengurusan masa, perubahan persepsi dan menerima kenyataan.
9.   Mengimbangi aktiviti.
10. Ubahsuai prinsip hidup.
11. Menerima stress sebahagian dari hidup.
Walau apapun, jangan biarkan stress menghantui kehidupan kita.. cuba atasinya dengan cara yang bijak. Stress boleh mengundang banyak keburukan jika ianya dipandang remeh dan dibiarkan tanpa ada usaha untuk mengatasinya.No comments: