Sunday, July 29

ceritera #3 -- rambut menangis?

kisah di suatu pagi..

kakak: maaakkkk.....nak potong rambut boleh..?
            rasa mcm rapunzel dah nie..
            (sambil buat muka comel menagih simpati   =P)

mak: hah..nak kerat smpai mane pulak ni?
          jgn nak pendek2 sgt laa...
          ade pulak yg kena kerat kapala dgn ayah nanti..

kakak:   errr...oke2..
             sikit jek..  -_____-!

*****************************************
adik: kakak buat apa? 

kakak: mak nk potong rambut kakak..
            adik nak jugak ke?  ^^

adik: hah?
          x boleh..x boleh..!!!
          x boleh potong rambut..!

kakak: laaaa...knapa pulak nye?

adik: kalau potong..
         nanti rambut tu kena buang..
         nanti rambut nangis tu laa kakak~
      .. ..(serius sgguh muka masa tu..)

kakak: ehh?  (0.o)

adik: cikgu cakap;;;kalau buang nasi nanti nasi tu nangis..
          kalau buang rambut pun sama lah kan?


kakak n mak: .................................. (speechless... -____-! )
          
rasa cm nk ketuk kpala bnyk2 kali.. =P


Saturday, July 28

island with most uniquely shaped..!

1. heart shaped..!
-Tupai- low-lying atoll in Society Islands, French Polynesia.
19 km to the north of Bora Bora and belongs to the Leeward Islands.


-Galešnjak / lover's island-
located in the Adriatic Sea, close to the town of Turanj, Croatia

2. dolphin shaped..!
-coral reef island-
situated off the north coast of Flores Island, Indonesia



-Qeshm Island, Iran-


3. smile shaped..!
-Manukan, Mamutik and Sulug islands-
Top left: Mamutik. Top right: Sulug. And the big smile: Manukan.
Kota Kinabalu, Malaysia


4. Boomerang shaped..!
belong to the Spratly group of islands.
South China Sea

Arch-shaped Molokini crater
Maui County, Hawaii

Oxeia island
in the Ioanina Sea, Greece

 5. Letter G shaped..!
Eriyadhoo Island
Maldives



6. Lung Shaped..!
Florida Island
USA


 7. Spermatozoon shaped..!
island between Europe and Japan


8. eye Shaped..!
near Maldives


 9. Seahorse Shaped..!
-Isabela Island-the largest island of the Galapagos Islands.
Ecuador


10. Hat shaped..!
Vatu Vara in Lau Archipelago, Fiji

*kuasa ALLAH...!!*

Friday, July 27

untuk dia~

video
Untuk Dia - SleeQ Ft Najwa

[Sleeq]
Kuatkan radio, kuatkan radio anda
Kuatkan radio, kuatkan radio
Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

* Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
   Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
   Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Dia penuh gaya, semua pun nak bayar
Memang selalu belanja
Mungkin anak orang kaya
Kadang kala pabila
Dia ke Singapura
Tak duduk rumah saudara
Dia inginkan Shangrila

Bertemu di Facebook
Beberapa hari kemudian
Mungkin gua comel kot
Ajak ku jumpanya di KL, Ooh KL
Oh lupa bilang gadis ni KL
Tak cakap kosong dia memang begini
Akhirnya dapat tahu dia punyai lelaki
Lelakinya pula kan bawa Mercedez
Apa saja dia minta dia memberi tetapi

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu, ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

repeat *


[Najwa Latif]
Engkau Punya Gaya
Walaupun tak kaya
Bukan paras rupa yang aku pandang sahaja
Mungkin kau lihat ku
Ku banyak berbelanja
Tapi sebenarnya ku biasa-biasa saja

Bertemu di MukaBuku
Ku jatuh hati padamu
Bukan tak nak mengaku
Tapi hati rasa malu

Senyum mu menawan menawan
Kau buat hatiku tertawan
Ada sesuatu yang kau perlu tahu
Tentang diri aku dengan lelaki itu
Meski dia bisa beriku apa sahaja
Tapi itu semua tidak boleh beri bahagia (bahagia)
Itu bukan segalanya


[Sleeq]
Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja


repeat *

[Najwa Latif]
Jadi engkau yang patut, yang patut
Memberiku segala
Kerna engkau mampu, ya engkau mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk aku (okay)
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku (untuk kamu)
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku 


# lagu yg buat teringat akak2 kesayangan kat campus~  ^^ #

Tuesday, July 24

khazanah kelantanese ^^


Sesudah 3 tahun bertapa kat klantan ni..
Baru terasa nk tau camne laa org buat budu..
Sumtink yg harus di cuba telan bila duduk kat klate nih..
But not 4 me…Alergi sepi terok bakal melanda kalau termakan atau dengan niat nak makan..
Hmmm…n I dun think I cn recalled de tasted of budu.. ;)
Kalau nak tau..budu di buat dari ikan bilis..
Nama komersial dia pun sos bilis..so, kompem dari ikan bilis..hee  ^^
Jom kita share sikit cara nak buat budu…
ni hasil jwpn dari pkcik gOogle jugak..
budu cap ketereh..
the best BUDU kalau tanye org2 klantan..
even dah di label jadi harta intelek M'sia oleh PHIM.  :)

Bahan-bahan :-
1 kg ikan bilis
Garam kasar secukupnya
Segenggam asam jawa (isi sahaja)
Nisæ/gula melaka/manisan

Cara-cara :-
1.                  Ikan bilis dibersihkan dan toskan.
2.                  Bahagikan garam kepada 5 bahagian.Taburkan bahagian pertama garam di dasar bekas biar rata (bekas untuk memerap budu). Seeloknya pakai bekas tembikar/porselin.
3.                  Gaulkan ikan bilis dengan asam jawa sampai rata. Bahagikan kepada 4 bahagian.
4.                  Masukkan nisæ/gula melaka dan gaul rata.
5.                  Taburkan ikan bilis ini di atas lapisan garam dalam bekas tadi. Kemudian taburkan pula selapis garam lagi di atas ikan bilis pula. Buat hingga habis. Buat berlapis-lapis sehingga akhirnya lapisan garam.
6.                  Tutup permukaan bekas dengan kain kasa (lampin bayi pun boleh). Biarkan kain ini tegang di permukaan mulut bekas. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam terlebih dahulu ( bagi mengelakkan lalat bertelur). Kemudian tutup bekas ini dengan penutupnya dengan ketat.
7.                  Simpan di tempat gelap selama 1 bulan atau hingga semua nya hancur. Jangan dedah kepada cahaya atau udara luar kerana ini boleh mengakibatkan budu berulat. Sesekali jenguk lah hasilnya. Tetapi jangan di kacau.
8.                  Bila semuanya sudah hancur, tapiskan pati budu ini dan gunalah seperti biasa. Simpan dalam peti sejuk.

Oke..hilang da segala tanda Tanya dlm kepala otak ni cara nak buat budu..  =D
Even aku x mampu makan budu..tapi aku tau bnyk khasiat yg ada dlm budu nih..
Lets roll khasiat2 dia pulak..  J

>> memiliki Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune).
>> menurunkan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
>> memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain.
>> Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
>> pengambilan budu sebagai makanan sampingan menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhea kronis serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
>> mempertingkat IQ, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah.
>> sumber vitamin B yang paling banyak.
vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin 12 (sianokobalamin).

Monday, July 23

tips for fasting~

Tips 1: Drink gallons and gallons of water 



When we get dehydrated, we tend to eat more, since our brains can't tell the difference between thirst and hunger.


Tips 2 : Stay away from fried foods/fast foods 



They will only create havoc in ur digestive system. These foods will force the stomach to release numerous enzymes and will take a longer time for digestion. Heartburn and diarrhea are common symptoms associated with fried foods. 


Tips 3 : Eat more fibers 



fiber keeps your stomach full for longer periods of time. Foods that have lots of fibre in them are fruits and vegetables, whole wheat and bran breads, oats,grains etc.


Tips 4 : Follow the Prophet's Golden Rule of One Third - One third For Foods, One third for Gas and One third for liquid. 



hadkan makan ketika berbuka..
Nabi SAW bersabda: "Tidak ada bekas yang dipenuhi oleh manusia lebih teruk dari perutnya. Cukuplah manusia itu memakan beberapa suapan yang menegakkan tulang tulang sulbinya. Jika dia tetap nak jugak makan banyak maka satu pertiga perutnya untuk makanan, satu pertiga minuman dan satu pertiga lagi dikosongkan."(Hadis Riwayat Tirmizi dan Abu Daud)


Tips 5 : eat sahoor prior to dawn 


anjuran Nabi saw ; pada sahur itu terdapatnya berkat..
sahur juga dapat menguatkan badan. 
Do not overeat, though. Focus on taking in foods that are rich in fiber as discussed in previous articles.


Tips 6 : Beware of sweet stuff ahead 


these foods force you to put on weight very fast.
Secondly, they make ur blood sugar rise, then drop just like that. When the blood sugar goes thru a jump and then a drop, we get to feel sleepy and cannot stand long enuff to finish our Taraweh prayers. 
To avoid this, break ur fast with a few dates and water..that keeps ur blood sugar stable for a longer time. 


Tips 7 : let's take a walk (after iftar) 



Ramadhan is a month of worship and self-reflection; however, that is no excuse to ignore our daily exercise. If u can't commit with the regular exercise, try to walk at least 30 min every day.
Jalan ke masjid for taraweh, is the best way there is.This gentle exercise will maintain ur metabolism and keep ur body fit and burning calories, plus the change of environment and exposure to fresh air may just wake you up in time for the next activities.

Tips 8 : Taraweh 


This is d best exercise, not to mention a wonderful way to build concentration,stamina and brotherhood/sisterhood. tapi mesti ingat tujuan utama - mendekatkan diri kepada Allah.

#credit to dOodLe dakwah FB #


>> teringat puasa masa zmn skolah..
warden berusaha gigih nak kejut semua org bangun sahur..
selagi x bangun..mcm2 cara beliau buat..
siap letak radio kat sebelah dgn lagu raya wif max volume..
x bangun2 jugak..xtau la~  ^^

Sunday, July 22

-::- MASUM 2012 -::-


UTHM jadi tuan rumah untuk MASUM fasa 2..
tapi bukan semua games berlangsung kat uTHM..
atas faktor kemudahan infrastruktur dan masa, mungkin..
ada games yg di buat di uTM dan sekolah2 berhampiran uTHM..
softball's game pun dicampak jauh ke SMV, batu pahat...!!  ^^

sebelum start MASUM..
kami softballerz boys n gurls secara paksa rela mengikuti program latihan pusat selama 2 minggu..
tahun ni latihan pusat secara sepakat di buat di usmKK terchenta~
di sebabkan kami berada di kelantan...
secara semaximum mungkin...masa di gunakan hanya untuk training, makan, rehat dan......tidur?
kurang sungguh sesi berpoya2....x ada lokasi menarik mungkin?  =P
time ni lah juga kami gunakan utk belajar segala hal tentang softball..
dan x ketinggalan belajar tentang rakan sepasukan..
"tO build a tEAM, we've tO understand each other"  :)

setelah 2 minggu berusaha secara gigih utk men"jelita"kan wajah masing2...
tiba masa utk berjuang..!! 
perjalanan kelantan-batu pahat sangat2 menguji kesabaran..lebih dari 12jam..!
pakcik driver bus tekun belajar membaca peta ke johor..
kami pula tekun memejamkan mata...dengan harapan bila terjaga...johor dah kat depan mata..
tapi nyata...mimpi di siang hari memang x membawa makna..
10x bangun tidur pun..still x sampai2 juga~  -______-!

MASUM tahun ni, undian grouping agak menyeramkan..
tapi mungkin group team lelaki lebih mengerikan...!
uSM gurlz dalam group C + uMP, uPSI, uM..
team lelaki pula dengan spesies juara2 bertahan...uPSI + uTHM.
ape yang sangat2 diperlukan?------------------->> SEMANGAT + LUCK!

tradisi HIGHLANDERS...kalah 1st game...betul ke?  ^^
si "gelabah biawak" baru nak panas badan kot...kan2?
team lelaki mungkin kurang "luck"...sangkut dalam grouping lagi..
tapi, even kalah...mereka lah penyokong hebat, penyalur semangat, pemberi nasihat dan ada juga sebagai pemerhati setia sepanjang gurlz' game..
sesudah berhujan berpanas...dipaksa terus gagah dan gigih mengejar pingat...
finally, gurlz team dapat ape yang di hajat..
..:: 3rd place for MASUM 2012 ::..

congrats HIGHLANDERS...!!
great victory 4 de final yr' players...
moments to be cherished n remembered~



gurlz game..

boy's game..

we r ol in diz 2gether~  ^^


the other winners..!!

ceritera #1


It’s been 5 yrs since I last chat wif my mom thru fon..
She’s here..
Still, I can’t freely talk to her.
Y? It was fated...
A tumor makes her suffered a lot...
Keep worsening till it been removed...
Right now, it’s time 4 recovering n healing...
How I wish she can hear clearly my voice n response 2 me just like b4...
Always looking 4 dat moments again...
Missed all these days when I can share anything wif her.
Notink can interfere our long chit chat...
But now, it seems 2 b much more unbearable dream 2 me.
Only time can heals...
It is just a matter of time...
I just need little more patients...
Prays n hope ALLAH will grant my wish...
After all...im not dat greedy...
I’m so grateful 4 still having her by my side...
It’s just a long way dream 4 a perfection in LIFE!

#ALLAH had granted my wish..
My mom cn starts using the hearing aid..
Thank u ALLAH#


c(^_____________^)v

Wednesday, July 11

iman mutiara


Iman adalah mutiara

Di dalam hati manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa



Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa



Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai



Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

#lagu tema sape lahh ni kan??   ^^#

life is not about giving up!


Realizing that there are huge differences between giving up and moving on is a huge part of becoming mature in life. 
A person with a considerable amount of wisdom is a person that knows when it is time to let something or someone go out of their lives. 
Not everyone knows every single answer to every problem, and yes sometimes people make mistakes by leaving a situation too early, or staying in a bad situation for too long, but those who just seem to know the right time for a need in the change of scenery, are those who are willing to listen to their heart. 
It is important to think about our decisions in life and to weigh them against our past experiences and so forth, but there are times when we just have to be willing to listen to what is being said in the deepest part of our heart. :)

Sunday, July 1

-:: mOmEntO 3rd yEar ::-

it's been a week since i left my 3rd yr's life..
away frOm the campus life..but surely not the memories gained..
all being part of my treasures which cant be replaced by any means..
it's time tO cherish the moments~

pass through this year..
it happened to be the most "EMO" phase..
A life filled with laugh and tears, love and hatred, the good and bad, friendship and enemy..
but, this phase do teach us the precious things about LIFE~
all these bad and goOd things have made us even grown stronger.

the hardships make us wiser..
it's time when we realized the reality of life.
ups and down the life is..
it's depending on you how to shape it..

a smile for every bad days..
and the world will smile back to you........some other day~   (^__^)
nothing gonna be easy on this long way of destiny..
challenges are everywhere..
be patient and just through it wisely~

our bBQ' party!!
pArty as a reward after having a hectic exam's week!!
we r all in this together~
AWESOME in our own way...
-INSTALLATION NIGHT 2012-
-Fsx Crew 09/13-
knowing each others is definitely a bless~