Tuesday, July 24

khazanah kelantanese ^^


Sesudah 3 tahun bertapa kat klantan ni..
Baru terasa nk tau camne laa org buat budu..
Sumtink yg harus di cuba telan bila duduk kat klate nih..
But not 4 me…Alergi sepi terok bakal melanda kalau termakan atau dengan niat nak makan..
Hmmm…n I dun think I cn recalled de tasted of budu.. ;)
Kalau nak tau..budu di buat dari ikan bilis..
Nama komersial dia pun sos bilis..so, kompem dari ikan bilis..hee  ^^
Jom kita share sikit cara nak buat budu…
ni hasil jwpn dari pkcik gOogle jugak..
budu cap ketereh..
the best BUDU kalau tanye org2 klantan..
even dah di label jadi harta intelek M'sia oleh PHIM.  :)

Bahan-bahan :-
1 kg ikan bilis
Garam kasar secukupnya
Segenggam asam jawa (isi sahaja)
Nisæ/gula melaka/manisan

Cara-cara :-
1.                  Ikan bilis dibersihkan dan toskan.
2.                  Bahagikan garam kepada 5 bahagian.Taburkan bahagian pertama garam di dasar bekas biar rata (bekas untuk memerap budu). Seeloknya pakai bekas tembikar/porselin.
3.                  Gaulkan ikan bilis dengan asam jawa sampai rata. Bahagikan kepada 4 bahagian.
4.                  Masukkan nisæ/gula melaka dan gaul rata.
5.                  Taburkan ikan bilis ini di atas lapisan garam dalam bekas tadi. Kemudian taburkan pula selapis garam lagi di atas ikan bilis pula. Buat hingga habis. Buat berlapis-lapis sehingga akhirnya lapisan garam.
6.                  Tutup permukaan bekas dengan kain kasa (lampin bayi pun boleh). Biarkan kain ini tegang di permukaan mulut bekas. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam terlebih dahulu ( bagi mengelakkan lalat bertelur). Kemudian tutup bekas ini dengan penutupnya dengan ketat.
7.                  Simpan di tempat gelap selama 1 bulan atau hingga semua nya hancur. Jangan dedah kepada cahaya atau udara luar kerana ini boleh mengakibatkan budu berulat. Sesekali jenguk lah hasilnya. Tetapi jangan di kacau.
8.                  Bila semuanya sudah hancur, tapiskan pati budu ini dan gunalah seperti biasa. Simpan dalam peti sejuk.

Oke..hilang da segala tanda Tanya dlm kepala otak ni cara nak buat budu..  =D
Even aku x mampu makan budu..tapi aku tau bnyk khasiat yg ada dlm budu nih..
Lets roll khasiat2 dia pulak..  J

>> memiliki Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune).
>> menurunkan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
>> memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain.
>> Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
>> pengambilan budu sebagai makanan sampingan menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhea kronis serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
>> mempertingkat IQ, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah.
>> sumber vitamin B yang paling banyak.
vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin 12 (sianokobalamin).

No comments: