Sesudah 3 tahun bertapa kat klantan ni..
Baru terasa nk tau camne laa org buat budu..
Sumtink yg harus di cuba telan bila duduk kat
klate nih..
But not 4 me…Alergi sepi terok bakal melanda kalau
termakan atau dengan niat nak makan..
Hmmm…n I dun think I cn recalled de tasted of
budu.. ;)
Kalau nak tau..budu di buat dari ikan bilis..
Nama komersial dia pun sos bilis..so, kompem
dari ikan bilis..hee ^^
Jom kita share sikit cara nak buat budu…
ni hasil jwpn dari pkcik gOogle jugak..
budu cap ketereh.. the best BUDU kalau tanye org2 klantan.. even dah di label jadi harta intelek M'sia oleh PHIM. :) |
Bahan-bahan :-
1 kg ikan bilis
Garam kasar secukupnya
Segenggam asam jawa (isi sahaja)
Nisæ/gula melaka/manisan
Cara-cara :-
1 kg ikan bilis
Garam kasar secukupnya
Segenggam asam jawa (isi sahaja)
Nisæ/gula melaka/manisan
Cara-cara :-
1.
Ikan
bilis dibersihkan dan toskan.
2.
Bahagikan
garam kepada 5 bahagian.Taburkan bahagian pertama garam di dasar bekas biar
rata (bekas untuk memerap budu). Seeloknya pakai bekas tembikar/porselin.
3.
Gaulkan
ikan bilis dengan asam jawa sampai rata. Bahagikan kepada 4 bahagian.
4.
Masukkan
nisæ/gula melaka dan gaul rata.
5.
Taburkan
ikan bilis ini di atas lapisan garam dalam bekas tadi. Kemudian taburkan pula
selapis garam lagi di atas ikan bilis pula. Buat hingga habis. Buat
berlapis-lapis sehingga akhirnya lapisan garam.
6.
Tutup
permukaan bekas dengan kain kasa (lampin bayi pun boleh). Biarkan kain ini
tegang di permukaan mulut bekas. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam
terlebih dahulu ( bagi mengelakkan lalat bertelur). Kemudian tutup bekas ini
dengan penutupnya dengan ketat.
7.
Simpan
di tempat gelap selama 1 bulan atau hingga semua nya hancur. Jangan dedah
kepada cahaya atau udara luar kerana ini boleh mengakibatkan budu berulat.
Sesekali jenguk lah hasilnya. Tetapi jangan di kacau.
8.
Bila
semuanya sudah hancur, tapiskan pati budu ini dan gunalah seperti biasa. Simpan
dalam peti sejuk.
Oke..hilang da segala tanda Tanya dlm kepala otak ni cara
nak buat budu.. =D
Even aku x mampu makan budu..tapi aku tau bnyk khasiat yg
ada dlm budu nih..
Lets roll khasiat2 dia pulak.. J
>> memiliki
Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan
daya tahan tubuh (immune).
>> menurunkan
kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
>> memiliki zat gizi yang lebih mudah
dicerna,diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain.
>> Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis
yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita
penyakit diarrhea kronik akibat kurang zat pada tubuh.
>> pengambilan
budu sebagai makanan sampingan menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan
yang menderita penyakit diarrhea kronis serta menyembuhkannya dalam waktu
singkat.
>> mempertingkat IQ, kerana ia merangsangkan
sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta
menguatkan neuron2 yang lemah.
>> sumber vitamin B yang paling banyak.
vitamin B1 (thiamin), vitamin B2
(riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin 12
(sianokobalamin).
No comments:
Post a Comment